اگر شما تصمیم به خرید سرور فیزیکی دارید حتما باید در مورد قطعات سخت افزاری آن اطلاعات لازم را کسب کرده و مطالعه نمایید تا بتوانید با توجه به نیازی که دارین مناسب ترین سرور را خریداری و استفاده نمایید.ما در این مقاله به معرفی و بررسی قطعات اصلی سرور فیزیکی پرداخته ایم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

تصویر نمای داخلی سرور

سرور شامل چه قطعاتی می باشد؟

پردازنده (CPU)

پردازنده (CPU) سرور همانطور که از نامش پیداست، واحد پردازش مرکزی (Central Processing Unit) است که در سرور برای پردازش داده‌ها و اجرای برنامه‌ها و دستورالعمل‌ها به کار می‌رود.که یکی از مهمترین قطعات سرور فیزیکی به شمار می رود  سرورها با توجه به نوع و کارکرد از پردازنده های مختلف استفاده می کنند  همچنین  در سرورها با توجه به نوع آن از یک پردازنده ( سرورهای ML z440) تا چهار تا پردازنده (DL580) استفاده می کنند. مواردی مانند تعداد هسته ، تکنولوژی Hyperthreading ، مقدار کش ، نرخ انتقال اطلاعات ، مقدار ، نوع و سرعت رم و حافظه ای که پشتیبانی می کند  همگی مواردی است که باید در انتخاب پردازنده مناسب در نظر گرفته شود.دو غول تولید کننده CPU مخصوص سرورهای فیزیکی اینتل زئون (intel Xeon) و AMD EPYC است . با پیشرفتی که همه روزه در این زمینه وجود دارد شاهد پیشرفت تکنولوژی در زمینه تولید سری های مختلف این پردازنده ها هستیم.پرکاربرد ترین پردازنده ها در بازار پردازنده های اینتل هستند که امنیت و سرعت بالایی دارند این مدل در دو نسل و چهار سری پلاتینیوم و گلد و سیلور و برونز ارائه شده اند.چند نمونه از پردازنده ها را در تصویر زیر می توانید مشاهده کنید.

تصویر پردازنده

 حافظه موقت (RAM)

رم سرور با رم های دسکتاپی متفاوت می باشد که مهمترین تفاوت آنها تکنولوژی تشخیص خطا یعنی ECC است که در رم های سروری استفاده می شود Advanced Error Detection  و Advanced Fault Resiliency هم تکنولوژی‌های دیگر در رم های سروری است. درسته که در واقع رم ها محل ذخیره سازی موقت داده های سرور هستند اما میتوان گفت که رم ها فرار هستند یعنی اینکه با هر بار قطع برق سرور محتویات خود را از دست می دهند به این خاطر یک سرور علاوه بر رم نیاز به دخیره ساز های دائمی یا غیر فرار برای برنامه ها و داده های خود نیاز دارد . سرورها معمولا از حداقل اسلات های رم (جایگاهی در سرور که رم در آن قرار می گیرد) که 8 عدد و در سری سرورهای ML می باشد و حداکثر آن به تعداد 32 عدد که در سرورهای G10 Plus و G11 می باشد. ساختار رم های سروری به گونه ای می باشد که به راحتی می توان زمانی که سرور خاموش می باشد به آن اضافه یا کم شوند.

 

تصویر رم

 3) فضای ذخیره (Storage):

یکی از مهم ترین قسمت های سرور اچ پی که باید اطلاعات کاملی در مورد آن داشته باشید، هارد سرور اچ پی است که وظیفه ذخیره اطلاعات محرمانه شما را بر عهده دارد. هنگام خرید هارد اچ پی باید این نکته را در نظر داشته باشید که سرور مد نظر شما هارد  2.5 اینچی یا هارد 3.5 اینچی را ساپورت میکند .هارد 2.5 اینچی ظرفیت کمتری دارد و معمولا در زیرساخت های نرم افزاری ، پایگاه های داده و نصب ویندوز استفاده می شود.ودر مقابل از هاردهای 3.5 اینچی برای دخیره در سازمان های بزرگ استفاده می شود. .(البته در موارد ضروری که سرور  هارد 3.5 اینچی را ساپورت میکند اما شما هارد 2.5 اینچی در دسترس دارید میتوان با استفاده از یک تبدیل، هارد 2.5 اینچی را در کیج 3.5 اینچی نصب و مورد استفاده قرار داد )  هنگام خرید هارد حتما از مشاوره تخصصی مشاوره بگیرید.

هارد سرور  HDD

این هارد دیسک های 2.5 اینچی  معمولا در محیط های تجاری برای بخش های مانند CRM شرکت های متوسط یا شرکت های نرم افزاری استفاده می شود این گروه شامل : SATA ، SAS ، IDE با ظرفیت 300،600،900 و با سرعت های 10K،15K می باشدهمه هارد ها سرعت های متفاوتی دارند میتوان با خواندن اطلاعات روی آن هارد مورد نظر خود را انتخاب کنید

هارد های SSD

SSD نسبت به HDD ها دارای توان عملیاتی و سرعت بالاتری هستند و مصرف برق و زمان تاخیر کمتری دارند. SSD ها در قالب SFF 2.5 یا LFF 3.5 قابل تهیه هستند. غیر از SSD های معمولی، SSD های ۲.۵ اینچی NVMe PCIe  و یا M.2 SSD از انواع SSD ها هستند.

از نظر کاربری، SSD را به Read Intensive SSD و Write Intensive SSD و ترکیبی از هر دو (Mixed Use) تقسیم می‌کنیم که اولی از بین سه نوع، ارزان‌ترین SSD است. SSD ها از نظر تکنولوژی هم انواعی چون MLC و SLC و TLC دارند.

 

تصویر فضای ذخیره

4) مادربرد (Motherboard):

مانند هر سیستم پردازشی دیگر، سرور هم دارای مادربردی است که قطعات تشکیل دهنده سرور روی آن نصب می‌شود. مادربورد سرور است که امکانات مختلفی در اختیارتان می‌گذارد و با انتخاب آن، زمینه انتخاب قطعات سرور را فراهم می‌کنید.  مادربرد حداقل یک واحد پردازش مرکزی (CPU) دارد، سیستم عامل (BIOS) و اسلات‌ها را برای ماژول‌های حافظه، همراه با مجموعه‌ای از تراشه‌های ثانویه برای مدیریت طراحی استاندارد مادربرد شامل 6 تا 14 لایه فایبرگلاس، ردهای اتصال مسی و صفحات مسی است I/O و پشتیبانی پردازش، مانند فناوری پیشرفته سریال، فراهم می‌کند

 

مادربرد یک سرور
 
5) منبع تغزیه (Power Supply Unit):

منبع تغذیه وظیفه برق رسانی به کل سرور را دارد منبع تغزیه باید ریسک کمی در خرابی داشته باشد و کم مصرف و با کیفیت باد.برخی سرورها از دو یا چند پاور استفاده میکنند هر منبع تغذیه این قابلیت را دارد که به تنهایی برق یک سرور را تامین کندو اگر پاور خراب شود وجود منبع تغذیه دوم باعث می شود سرور بدون DOWN TIME و خاموشی به کارش ادامه دهد.پاور های سرور اچ پی با مدل هایTitsnium و Platinum و Gold وجود دارند مثل: HP 800W Flex Slot Platinum Hot Plug Supply

 

تصویری از یک پاور سرور

 

 

6) کارت شبکه (Network Interface Card-Nic):

برای برقراری ارتباط بین کامپیوتر و شبکه نیاز به رابطی داریم که کارت شبکه نام دارد. با کارت شبکه می‌توان دستگاه‌ها را با هم و به شبکه وصل کرد. اجزای مهم کارت شبکه شامل پردازنده و مموری و EEPROM و باس است. کارت شبکه بنا به نوع شبکه‌ای که قرار است در آن استفاده شوند متفاوت هستند. تعداد پورت و پهنای باند و سرعتی که انواع کارت شبکه ارایه می‌دهد متفاوت است

 

تصویری از یک کارت شبکه برای سرور
 

RAID Controler

وظیفه کنترلر RAID در هارد درایوها این است که بین هارد با CPU و سیستم عامل ارتباط برقرار کند. سرورها هم رید نرم افزاری و هم رید سخت افزاری را پشتیبانی می‌کنند. از جمله اجزای تشکیل دهنده رید کنترلر، پردازنده و Cache و درایو است. تغییر در همین اجزا باعث رده‌بندی رید کنترلر و تفاوت در قیمتشان می‌شود. مثلا در رده انترپرایزی، رید کنترلر از رمزگذاری پشتیبانی می‌کند. توجه کنید چه ریدی روی مادربرد سرورتان پشتیبانی می‌شود.

 

تصویری از یک رید کنترلر سرور
 
8) سیستم خنک کننده:

به طور کلی فن از موتور و تیغه‌هایی تشکیل شده که کار اصلی آن جابجایی هوا است. نتیجه آن خنک شدن محیط اطراف آن و کنترل گرما است. هر چه گرمای تولید شده توسط سرور بیشتر باشد، فن‌های بیشتر و قویتری لازم داریم.

 

 

تصویر فن سرور