سرور

سرور چیست ؟ چگونه کار میکند ؟

مقدمه :

 شما قطعا کلمه سرور را زیاد شنیده اید و میخواهید بدانیدکه سرور چیست چگونه کار میکند .احتمالا با شنیدن کلمه سرور فکر می کنید با یک دستگاه خیلی ترسناک و پیچیده ای رو به رو هستید. اما باید بگویم که کاملا در اشتباه هستید.تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا به پاسخ سوالاتی همانند : انواع سرورهای موجود کدامند ؟ چه تفاوتی بین انواع سرور وجود دارد؟ سرور چیست چگونه کار میکند ، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باش تا به پاسخ تمام سوالاتت برسی .

سرور چیست؟

در دنیای امروزی که ما زندگی میکنیم علم فناوری ، هسته اصلی خیلی از کسب و کارها می باشد . که بخشی از آن به واسطه سرورهای فیزیکی تامین می شود . در مجموع سرورها ، دستگاهایی مشابه به کیس کامپیوتر هستند. و در واقع برای دیگر کامپیوترها و کاربرانش که کلاینت نام دارند،در یک مجموعه شبکه منابع مختلفی مانند : رم ، فضای ذخیره سازی ، پردازنده و … را فراهم می آورد،که آنها بتوانند با هم در ارتباط شبکه ای یک سان و منظم باشند . سرورها معمولا در دیتاسنترها نگهداری می شوند. همچنین برخی شرکتها که محل نگهداری از سرور را دارند میتوانند در محیط کاری خود این دستگاه را راه اندازی و استفاده کنند.

 

سرور شامل چه قطعاتی می باشد ؟

لازم به ذکر است ، در پاسخ به سرور چیست چگونه کار میکند . باید بگویم یک سرور به بخش های مختلف وکلیدی زیر تقسیم می شود،که هریک کار بخصوصی را انجام میدهد و نقش حیاتی در کارکرد آن دارند .

1) پردازنده (CPU):

پردازنده ها وظیفه پردازش دستورات و انجام محاسبات را بر عهده دارند ، در سرورها از پردازنده های مختلف مانند : Intel Xeon و AMD EPYC استفاده می کنند ، هرسرور میتواند همزمان از دو پردازنده استفاده کنند.

 

2) حافظه (RAM):

رم ها محل ذخیره اطلاعات هستند که سرورهای امروزی معمولا از رمهایی DDR4 و DDR5 استفاده میکنند. و ظرفیت آنها بسته به نیاز کاربر از چندین گیگابایت به چندین ترابایت می باشند همچنین حافظه یک سرور قابل ارتقا هستند. همچنین با توجه به اینکه سرور چیست ؟ چگونه کار می کند ؟ میتوان از رم هایی با ظرفیت مختلف و تعداد مشخص استفاده کرد.

 

 

3) فضای ذخیره (Storage):

سرورها به انواع دستگاهای ذخیره ساز مانند : HDD ( دیسک سخت) ، SSD (دیسک حالت جامد) ، NVMe متصل می شوند . SSD و NVMe  به دلیل سرعت بالایی که دارند معمولا برای ذخیره داده های مهم مورد استفاده قرار میگیرند.

 

 

4) مادربورد (Motherboard):

دراین میزبان شبکه ، قطعه اصلی که تمام اجزای دیگر مانند : پردازنده ، رم ، هارد و غیره به آن متصل می شوند . مادربوردها قابلیت پشتیبانی از اجزای بیشتری را دارند.

 

5) منبع تغزیه (Power Supply Unit):

سرورها معمولا دارای منابع تغذیه با توان بالا و قابلیت افزونگی ( Redundancy) هستند تا در صورت خرابی یکی از منابع تغزیه ، دیگری وطیفه را ادامه دهد .

 

 

 

6) کارت شبکه (Network Interface Card-Nic):

برای اتصال سرور به شبکه و انتقال داده ها از طریق پروتکل های شبکه مانند : Ethernet  استفاده می شود . سرورها معمولا چندین کارت شبکه دارند تا بتوانند به چند شبکه متصل شوند .

 

7) کنترلر RAID:

این دستگاه مرکزی برای مدیریت دیسک ها و افزایش کارایی و ایمنی داده ها از تکنیک های RAID استفاده می کند . کنترلر RAID به شما امکان می دهد داده ها را برروی چندین دیسک به صورت همزمان توزیع یا کپی کنید .

 

8) سیستم خنک کننده:

به دلیل اینکه سرورها در محیط های پر فشار و با پردازش های زیاد کار می کنند ، نیاز به خنک کننده های قوی دارند . که شامل فن ها ، هیت سینک ها و درمواردی سیستم های خنک کننده مایع می شوند .

 

 

9) شاسی(Chassis):

شاسی در واقع بدنه خارجی سرور محسوب می شود که علاوه بر نگهداری و محافطت از قطعات توضیح داده شده ، به جریان هوای مناسب برای خنک سازی و همچنین مدیریت کابل ها کمک می کند . شاسی ها بسته به نوع و کاربرد سرور دارای طراحی  متفاوتی هستند.

 

 

انواع شاسی سرور

سرورها کلا به چند دسته تقسیم می شوند که با توجه به نحوه ی کار کردن آنها می توان چهار دسته زیر را نام برد.

1) Rackmount ( نصب در رک):

شاسی ها Rackmount برای نصب در رک های استاندارد طراحی شده اند و معمولا به صورت افقی در رک قرار می گیرند . اندازه آنها به صورت ” U ” اندازه گیری می شوند ( هر 1U معادل 1.75 اینچ است ) شاسی های Rackmount دراندازه های 1U،2U،4U و بزرگتر عرضه می شوند . این نوع شاسی ها معمولا در دیتاسنترها و محیط هایی با تعداد زیادی سرور استفاده می شوند .

2) Tower ( برجی ):

سرورهای برجی مشابه کیس های کامپیوتر هستند و به شکل عمودی طراحی شده اند و معمولا به صورت مستقل و خارج از رک نصب می شوند . سرورهای Tower برای کسب وکارهای کوچک با محیط هایی که نیاز به تعداد کمی سرور دارند ،  مناسب می باشند.

3) Blade ( تیغه ای ):

این نوع شاسی برای سرورهای Blade استفاده می شود . در ایم طراحی چندین سرور تیغه ای به صورت ماژولار در یک شاسی مرکزی قرار می گیرند ، این زراحی فضای کمتری را اشغال می کند و برای محیط هایی که نیاز به تراکم بالا و مدیریت متمرکز دارند مناسب هستند .

4) Modular ( ماژولار ):

شاسی های ماژولار به کاربر این امکان را می دهند که قطعات مختلف مانند پردازنده ، حافطه ، ذخیره سازی و کارت های شبکه را به صورت ماژولار اضافه یا جایگزین کند. این نوع شاسی ها برای محیط هایی که به انعطاف پذیری بالا نیاز دارند ، مناسب هستند .

مزایای استفاده از سرور های Hp :

سرورهای اچ پی بامشخصات و خدمات خود یکی از دستگاه های موجود است که به راحتی تمام نیازهای کسب و کار شمارا در هر اندازه برآورده می کند . سرورهای زیادی در بازار موجود است ، اما برخی از ویژه گی ها و مزایای کلیدی که سرورهای HP ارائه می دهند ، آن را از سایرین متمایز می کند.

عواملی که باید قبل از خرید سرور به آنها توجه کنید ، شامل موارد زیر می باشد:

1) عملکرد عالی:

سرورهای hp توسط کارشناسان فناوری اطلاعات پیکربندی شده اند تا عملکرد استثنایی به شما ارائه دهند. سرور Hp در چندین نسل خود دگرگون شده و با تغییر زمان بهبود یافته است. بنابراین اگر به دنبال ایجاد یک مرکز داده جدید برای تجارت خود هستین ، خرید سرور Hp بهترین گزینه برای تجارت شماست.

2)مقیاس پذیری:

سرورها بطورخاص برای چندین رایانه برای اتصال و دسترسی به منابع طراحی شده اند.رایانه های شخصی استاندارد در این زمینه بسیار محدودتر هستند، بنابراین با افزایش نیازهای شما نمی توان آنها را افزایش داد.در صورت تهیه سرورهای اچ پی به راحتی می توانید تجهیزات و تکنولوژی مورد نیاز خودرا روی سرور پیاده سازی نموده و به راحتی نیازهای خود را برطرف نمایید.

3)قابلیت اطمینان:

سرور بااجزای درجه بالاتر نسبت به رایانه های معمولی ساخته می شود،به این معنی که قابل اعتمادتر هستند.به علاوه اکثر سرورها دارای افزونگی داخلی هستند،تا به جلوگیری از خرابی حتی خرابی یک قسمت کمک کنند.

4)ظرفیت ذخیره سازی داده ها:

سرور معمولا ظرفیت ذخیره سازی بالاتری نسبت به سایر سیستم های خانگی دارد. زیرا میتوان چندین دیسک را در آنها قرار داد. همه این دیسک ها را میتوان به گونه ای پیگربندی کرد که برای کاربر شبیه یک دیسک واحد به نظر برسد.

5)سرعت بالاتر:

سرورهای اچ پی ظرفیت محاسبه دوبرابر درهروات را فراهم می کنند و هزینه آن نیز پایین است.همچنین عملکرد در سرورهای اچ پی نیز بسیار خوب است. سرورها چهار برابر،عملکرد و انتقال داده را سریعتر ارائه می دهند.

نتیجه گیری برای پرسش ، سرور چیست چگونه کار میکند .

در نتیجه سرور از قطعات اصلی مانند پردازنده (CPU)،خافظه موقت (RAM)،ذخیره سازی(Storage)،مادربورد،کارت شبکه(NIC)،منبع تغذیه(PSU) وسیستم خنک کننده تشکیل شده است . هریک از این قطعات نقش مهمی در عملکرد سرور دارند.شاسی(Chassis) نیز به عنوان محفظه نگهدارنده ، از قطعات محافظت کرده و به جریان هوا و خنک سازی کمک می کند.انتخاب و ترکیب این قطعات بستگی به نیازهای خاص سرور و کاربرد آن دارد.از جمله دخیره سازی داده ها ، پردازش سنگین و اتصال به شبکه.